Žitné Centrum
Kontakt RSS

Žitné parathy plněné dýní s daly z fazolí mungo a adzuki

(Na celý pokrm pro 3 osoby | Příprava: 20 minut, Postup: 40 minut, Pečení a vaření:  40 minut)

Suroviny:

Na dýňové parathy:

  • 200 g žitné mouky
  • 100 g vody
  • 1/2 lžičky himalájské soli
  • 150 g dýně hokkaidó
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 2 cm čerstvého kořene zázvoru
  • 1 lžička semínek koriandru
  • 1 lžička semínek fenyklu
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 zelené chilli papričky
  • 5 lístků čerstvé máty
  • 1 lžíce ghee

Na dal z fazolí adzuki:

  • 80 g fazolí adzuki (namočených přes noc ve vodě)
  • 250 ml kokosového mléka (doporučuji použít AROY-D)
  • 250 ml vody
  • 1/2 velké cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 cm čerstvého kořene zázvoru
  • 1 lžíce sušených pravých curry listů
  • 1 lžička semínek koriandru
  • 1 lžička semínek fenyklu
  • 1 lžička semínek hořčice
  • 1 lžička červené curry pasty
  • 2 špetky himalájské soli
  • 1 lžíce ghee
  • 1 hrst čerstvě nasekaného korandru na ozdobu

Na dal z fazolí mungo:

  • 80 g fazolí mungo (namočených přes noc ve vodě)
  • 300 ml vody
  • 200 ml passaty
  • 1 lžíce kvalitního rajského protlaku
  • 1/2 velké cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 zelené chilli papričky
  • 2 cm čerstvého kořene zázvoru
  • 1 lžička semínek hořčice
  • 1 lžička semínek koriandru
  • 1 lžička římského kmínu
  • 2 špetky himalájské soli
  • 1 lžíce ghee

Postup:

1. Nejprve si připravte dýňovou náplň do placek: dýni oloupejte a nakrájejte na menší kostky, šalotku česnek a zázvor na drobné kostičky a chilli na tenká kolečka.

2. Na ghee opečte koření: semínka koriandru, fenyklu, chilli papričku a zázvor.

3. Přisypte šalotku a dýni, osmahněte tak, aby cibulka byla do sklovata. Přisypte kurkumu a přiklopte pokličkou. Stáhněte na nižší teplotu a nechte dusit cca 10 minut.

Paratha z žita

4. Nachystejte si těsto na placky: do mouky přidejte sůl, postupně přilévejte vodu. Vypracujte těsto a rozdělte ho na 6 stejně velkých částí a přikryjte vlhkou utěrkou, aby vám těsto nevyschlo.

Paratha z žita

(Nejprve jsem zkoušela dělat placky způsobem [podobným jako na tomto videu], který používám, dělám-li placky z mouky pšeničné. POZOR! S žitnou moukou tenhle postup nejde! Je hutnější, a protože neobsahuje lepek, „trhá se“ a náplň z ní při válení vylézá.)

5. Zamíchejte dýňovou směs a vařte tak dlouho, až bude dýně úplně měkká. Rozmačkejte dýni vidličkou a ze směsi vytvořte pyré.

Paratha z žita

6. Na pomoučeném vále/kuchyňské desce vyválejte z těsta 6 placek úplně do tenka. Na 3 z nich do středů rozdělte pyré a rozprostřete ho 3 cm od krajů. Každou pak přetáhněte druhou tenkou plackou a válečkem spojte obě v jednu. Pyré se do krajů ještě trošku „vymáčkne“, na krajích proto válečkem o něco víc přitlačte. Vzniknou vám plněné placky. Dejte je na sebe ať neokorají a překryjte opět navlhčenou utěrkou. Nechte je odpočinout.

7. Vrhněte se na daly. Nakrájejte celou cibuli, všechny stroužky česneku i kořen zázvoru na kostičky. Připravte si koření a zbytek ingrediencí k ruce, půjde vám to pak rychleji.

8. Na ghee orestujte semínka koriandru, fenyklu, hořčicei lžičku červeného curry. Až se koření rozvoní, přihoďte sušené curry listy, půlku cibule a zázvor a do sklovata orestujte.

9. Přidejte slité adzuki fazole. Zalejte kokosovým mlékem a vodou tak, aby byly fazole úplně ponořené a dobře se ve šťávě uvařily.

Dal z adzuki fazolí

10. Vařte do měkka a občas podlévejte zbytkem vody. Na závěr přidejte česnek, osolte a ještě 5 minut povařte. Pak vypněte plotýnku a nechte pod pokličkou odpočinout.

11. Na dal z munga orestujte semínka hořčice, koriandru, římského kmínu a zelené chilli papričky na lžíci ghee. Až se koření rozvoní, přihoďte půlku cibule a zázvor a opět do sklovata osmahněte. Přidejte protlak, dobře promíchejte a lehce opečte.

12. Přidejte slité mungo fazole. Zalijte passatou a vodou tak, aby byly fazolky ponořené a se uvařily.

Dal z mungo fazolí

13. Vařte do měkka občas podlévejte zbytkem vody. Na závěr přidejte česnek, osolte a ještě 5 minut povařte. Pak vypněte plotýnku a nechte pod pokličkou také odpočinout.

Lotus grill a parathy

14. Pokud nemáte gril nebo nejste zrovna na zahradě u ohýnku, placky upečte na pánvi, nejprve z jedné strany a pak z druhé. Jen tak, na sucho. Jestli máte to štěstí a gril máte, rozpalte ho a placky opečte na něm. Dělala jsem je na svém Lotus Grillu, který má ve středu na placky jak dělanou plošinku. Placky pečené na dřevěném uhlí chytnou tu správnou indickou dýmovou příchuť. Pečte je zase na sucho nejprve z jedné a pak z druhé strany.

Parathy z žitné mouky

15. Teď už jen do mističek naservírujte fazolové daly, dozdobte čerstvým koriandrem, a podávejte s upečenými parathami.

Bhojan kā ānnaṅd lijīyai… Dobrou chuť! ;)

Tip:

Indické koření, které jsem používala nakupuji v Sapě, v pražské autentické vietnamské tržnici. Pokud vás Asie baví, tak jako mě a Sapu ještě neznáte, můžete se podívat sem a vyrazit tam na výlet a za poznáním třeba se mnou. :)

Paratha z žita a dal z adzuki a mungo

Recept pro nás připravila Jana Černá z projektu ZÁSADNĚ ZDRAVĚ. Děkujeme! :)

Líbil se vám článek? Podpořte nás a podělte se o něj s přáteli. Nebo napište komentář, i to nám udělá radost!
Doporučte článek Facebook Twitter Google Email

Komentáře
k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  1. Skvělý recept. Jen se hodí upozornit, že hořčičná semínka při vhození do horkého tuku začnou praskat a skákat z pánve ven, tak nezapomeňte rychle přiklopit pánev. :-)

Mohlo by vás zajímat

Žitné parathy plněné dýní s daly z fazolí mungo a adzuki

Špaldovo-žitný chléb s batátou

Žitné čokoládové sušenky s mořskou solí

Žitný trhanec s bezovým květem a borůvkami

Žitné halušky se zelím a tempehem

Facebook
STUDIO SYNAPSE Handcrafted with love by STUDIO SYNAPSE
Znak mlynářů
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v České republice
Žitné Centrum