Žitné Centrum
Kontakt RSS

Uhádnete…?

Zajímavosti a inspirace
Líbí se vám článek? Podělte se o něj...

Tentokrát jsme pro vás připravili malou hádanku… :)

Co je vyobrazeno na následujících fotografiích?

Uhádnete...? :)

Uhádnete...? :)

Uhádnete...? :)

Uhádnete...? :)

Na snímcích ze skenovacího elektronového mikroskopu je pšeničná mouka. Můžeme pozorovat strukturu škrobových zrn zasazených v matrici tvořené bílkovinami lepku. Je vidět rozložení velkých a malých škrobových zrn a jejich případné poškození, ke kterému při mletí dochází.

Při mletí je melivo vystaveno jak velmi silnému mechanickému namáhání, tak zvýšení teploty v důsledku tlaku a tření mezi mlecími válci. Poškození škrobových zrn je například pro pekařské využití mouk spíše příznivé, protože umožňuje snazší příjem vody při zadělávání těsta a rychlejší rozklad škrobu na zkvasitelné cukry – tedy urychlení kvasných procesů a lepší kynutí. Naopak, u mouk pro výrobu sušenek a oplatek je vyšší poškození škrobu nežádoucí.

Líbil se vám článek? Podpořte nás a podělte se o něj s přáteli. Nebo napište komentář, i to nám udělá radost!
Doporučte článek Facebook Twitter Google Email

Komentáře
k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by vás zajímat

Nové perspektivy mlýnské výroby?

Pšeničné pečivo v lidské výživě

Chléb v minulosti i dnes

Obiloviny jako základní složka lidské výživy – shrnutí

Obhajoba obilovin ve výživě musí být fundovaná a objektivní

Zdraví prospěšné žitné pentosany – jejich struktura, vlastnosti a stanovení

První rok fungování Žitného Centra – ohlédnutí a náš další směr…

Mlýny bratří Winternitzů – nádherný kus historie, který si zaslouží budoucnost

Předvánoční zamyšlení nad chlebem

Žitné parathy plněné dýní s daly z fazolí mungo a adzuki

Zajímavé žitné výrobky, o kterých jste možná ani nevěděli

Odpovídáme na dotazy: Lepek, gluten a „zalepená“ střeva…

Špaldovo-žitný chléb s batátou

Jizerské pekárny

Žitné čokoládové sušenky s mořskou solí

Žitný trhanec s bezovým květem a borůvkami

Babiččina volba Žitná chlebová

Žitné halušky se zelím a tempehem

Žito a žitné produkty ve společnosti Country Life

Žito a pšenice v lidské výživě

Krkonošské kyselo

Krkonošské kyselo

Obecné rady pro pečení chleba

Obecné rady pro pečení chleba

Žitný chléb kvasový

Chléb kvasový

Pekařské zpracování žitných mouk

Co je žito

Sacharidy obilovin a obilná vláknina

Příprava žitného kvasu 1. stupně

Jsou zlepšující přípravky v pekárenském oboru nezbytné?

Facebook
STUDIO SYNAPSE Handcrafted with love by STUDIO SYNAPSE
Znak mlynářů
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v České republice
Žitné Centrum