Žitné Centrum
Kontakt RSS

Uhádnete…?

Zajímavosti a inspirace
Líbí se vám článek? Podělte se o něj...

Tentokrát jsme pro vás připravili malou hádanku… :)

Co je vyobrazeno na následujících fotografiích?

Uhádnete...? :)

Uhádnete...? :)

Uhádnete...? :)

Uhádnete...? :)

Na snímcích ze skenovacího elektronového mikroskopu je pšeničná mouka. Můžeme pozorovat strukturu škrobových zrn zasazených v matrici tvořené bílkovinami lepku. Je vidět rozložení velkých a malých škrobových zrn a jejich případné poškození, ke kterému při mletí dochází.

Při mletí je melivo vystaveno jak velmi silnému mechanickému namáhání, tak zvýšení teploty v důsledku tlaku a tření mezi mlecími válci. Poškození škrobových zrn je například pro pekařské využití mouk spíše příznivé, protože umožňuje snazší příjem vody při zadělávání těsta a rychlejší rozklad škrobu na zkvasitelné cukry – tedy urychlení kvasných procesů a lepší kynutí. Naopak, u mouk pro výrobu sušenek a oplatek je vyšší poškození škrobu nežádoucí.

Líbil se vám článek? Podpořte nás a podělte se o něj s přáteli. Nebo napište komentář, i to nám udělá radost!
Doporučte článek Facebook Twitter Google Email

Komentáře
k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by vás zajímat

Nové perspektivy mlýnské výroby?

zitnecentrum-banka3-2

Pšeničné pečivo v lidské výživě

Chléb

Chléb v minulosti i dnes

Obiloviny jako základní složka lidské výživy

Obiloviny jako základní složka lidské výživy – shrnutí

Žitné Centrum

Obhajoba obilovin ve výživě musí být fundovaná a objektivní

zitnecentrum-banka2-6

Zdraví prospěšné žitné pentosany – jejich struktura, vlastnosti a stanovení

Žitné Centrum - 1 rok!

První rok fungování Žitného Centra – ohlédnutí a náš další směr…

Mlýny bratří Winternitzů - Pardubice

Mlýny bratří Winternitzů – nádherný kus historie, který si zaslouží budoucnost

Předvánoční zamyšlení nad chlebem

Parathy z žitné mouky

Žitné parathy plněné dýní s daly z fazolí mungo a adzuki

Perníčky

Zajímavé žitné výrobky, o kterých jste možná ani nevěděli

Odpovídáme na dotazy

Odpovídáme na dotazy: Lepek, gluten a „zalepená“ střeva…

Špaldovo-žitný chléb s batátou

Špaldovo-žitný chléb s batátou

Českolipský chléb z kamenné pece 800 g

Jizerské pekárny

Žitné čokoládové sušenky s mořskou solí

Žitné čokoládové sušenky s mořskou solí

Žitný trhanec s bezovým květem a borůvkami

Žitný trhanec s bezovým květem a borůvkami

Babiččina volba Žitná chlebová

Babiččina volba Žitná chlebová

Žitné halušky se zelím a tempehem

Žitné halušky se zelím a tempehem

Country Life

Žito a žitné produkty ve společnosti Country Life

Žito a pšenice v lidské výživě

Žito a pšenice v lidské výživě

Krkonošské kyselo

Krkonošské kyselo

Obecné rady pro pečení chleba

Obecné rady pro pečení chleba

Žitný chléb kvasový

Chléb kvasový

Žitný chléb

Pekařské zpracování žitných mouk

P1010160

Co je žito

Sacharidy obilovin a obilná vláknina

Příprava žitného kvasu 1. stupně

Jsou zlepšující přípravky v pekárenském oboru nezbytné?

Facebook
STUDIO SYNAPSE Handcrafted with love by STUDIO SYNAPSE
Znak mlynářů
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v České republice
Žitné Centrum