Žitné Centrum
Kontakt RSS

Špaldovo-žitný chléb s batátou

Špaldovo-žitný chléb s batátou
Recepty Recepty z žita
Líbí se vám článek? Podělte se o něj...

(Na jeden bochníček | Příprava: 15 minut, Postup: 15 minut, Kynutí a pečení: 2 hodiny)

Suroviny:

  • ½ čerstvého droždí
  • 1 lžíce medu
  • 150 ml teplé vody (odstátou převařenou)
  • 120 g špaldové mouky
  • 100 g žitné mouky
  • 1 větší batáta (250 g)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička himalájské soli
  • 1 lžička anýzu
  • ½ lžičky kmínu

Postup:

1. Oloupejte a nastrouhejte si na jemném struhadle batátu.

2. Smíchejte med s droždím, přilijte půl teplé vody, vytvořte kašičku a nechte na teplém místě 15 minut vzejít.

3. Do mísy prosijte obě mouky, osolte, přidejte koření a vlijte směs s droždím, zbytek vody i olej a promíchejte.

4. Vymačkejte přebytečnou vodu z nastrouhané batáty, přidejte ke zbytku směsi a zadělejte těsto.

Špaldovo-žitný chléb s batátou

5. Hněťte 5-10 minut. Že je hotovo poznáte tak, že do těsta půjde udělat prstem důlek, ale těsto je tak pružné, že se zase rychle vrátí do původního stavu.

6. Mísu přikryjte potravinovou folií a na teplém místě nechte hodinu kynout.

7. Až těsto zdvojnásobí svůj objem, vyndejte ho z mísy na pomoučený stůl nebo vál, uplácejte bochníček, pomocí vařečky a stlačením vytvořte na chlebu kříž a nechte ještě 20 minut kynout pod utěrkou nebo potravinovou folií postříkanou trochou oleje, aby se vám nepřilepila k těstu.

8. Pečte v předehřáté troubě na 180°C cca 40 minut.

Tip:

pokud máte ŽITNÝ KVÁSEK, dělejte chléb s ním a bez droždí, je chutnější, tohle je taková rychlejší varianta, když jste kvásek nestihli zadělat. :)

Špaldovo-žitný chléb s batátou

ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Recept pro nás připravila Jana Černá z projektu ZÁSADNĚ ZDRAVĚ. Děkujeme! :)

Líbil se vám článek? Podpořte nás a podělte se o něj s přáteli. Nebo napište komentář, i to nám udělá radost!
Doporučte článek Facebook Twitter Google Email

Komentáře
k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by vás zajímat

Parathy z žitné mouky

Žitné parathy plněné dýní s daly z fazolí mungo a adzuki

Špaldovo-žitný chléb s batátou

Špaldovo-žitný chléb s batátou

Žitné čokoládové sušenky s mořskou solí

Žitné čokoládové sušenky s mořskou solí

Žitný trhanec s bezovým květem a borůvkami

Žitný trhanec s bezovým květem a borůvkami

Žitné halušky se zelím a tempehem

Žitné halušky se zelím a tempehem

Facebook
STUDIO SYNAPSE Handcrafted with love by STUDIO SYNAPSE
Znak mlynářů
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v České republice
Žitné Centrum