Žitné Centrum
Kontakt RSS

Žitný trhanec s bezovým květem a borůvkami

Žitný trhanec s bezovým květem a borůvkami

(2 trhance | 10 minut příprava + 15 minut postup)

Suroviny:

  • 100 g žitné mouky
  • 2 vejce
  • 150 ml jablečného „sídru“ (CIDRE PREMIER – polosuchý)
  • 100 ml rýžového mléka
  • 3 lžíce sirupu z agáve (nebo medu)
  • 4 velké bezinkové květy
  • 200 g borůvek
  • olivový olej (z pokrutin na smažení)
  • 2 špetky soli

Postup:

1. Nejprve rozmixujte rýžové mléko, žloutky,  lžíci sirupu z agáve a špetku soli. Pak za pomalého míchání přisypávejte mouku až vytvoříte řídké těstíčko.

2. Vedle v misce vyšlehelte bílky s druhou špetkou soli a jemně do žitného těsta vmíchejte. Na závěr ještě přilijte 100 ml perlivého cidru, nastříhejte nebo otrhejte do těsta kvítky ze dvou velkých květů bezu (bez tlustých stonků) a naposledy dobře promíchejte.

Žitný trhanec s bezovým květem a borůvkami

3. Nadýchané těsto vlijte na rozehřátou pánev, jako byste dělali velký lívanec a osmahněte nejprve z jedné a potom ze druhé strany.  Vedle v rendlíčku malinko rozvařte borůvky se zbytkem cidru a agáve.

Žitný trhanec s bezovým květem a borůvkami

4. Ke konci lívanec dřevěnou vařečkou roztrhejte na menší kousky.

Žitný trhanec s bezovým květem a borůvkami

5. Na talíři je pak už jen přelijte borůvkami a dozdobte kvítky čerstvého bezu.

Žitný trhanec s bezovým květem a borůvkami

Podle chuti…

… můžete ještě dosladit sirupem či medem a pak už jenom přejeme dobrou chuť!:)

Jako rybička

Recept pro nás připravila Jana z blogu Jakorybička.cz

Líbil se vám článek? Podpořte nás a podělte se o něj s přáteli. Nebo napište komentář, i to nám udělá radost!
Doporučte článek Facebook Twitter Google Email

Komentáře
k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by vás zajímat

Parathy z žitné mouky

Žitné parathy plněné dýní s daly z fazolí mungo a adzuki

Špaldovo-žitný chléb s batátou

Špaldovo-žitný chléb s batátou

Žitné čokoládové sušenky s mořskou solí

Žitné čokoládové sušenky s mořskou solí

Žitný trhanec s bezovým květem a borůvkami

Žitný trhanec s bezovým květem a borůvkami

Žitné halušky se zelím a tempehem

Žitné halušky se zelím a tempehem

Facebook
STUDIO SYNAPSE Handcrafted with love by STUDIO SYNAPSE
Znak mlynářů
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v České republice
Žitné Centrum