Žitné Centrum
Kontakt RSS

Krkonošské kyselo

Krkonošské kyselo

pro 4–6 osob

Suroviny:

  • 300 g brambor
  • 1 hrst sušených hub
  • 900 ml kuřecího vývaru
  • 200 g cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 2 špetky drceného kmínu
  • 2 lžíce octa
  • 110 g chlebového kvasu
  • 100 ml vlažné vody
  • 150 ml mléka
  • 8 lístků velkolisté petržele
  • 3 vejce
  • 1 lžíce másla
  • sůl

Postup:

Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce v osolené vodě doměkka. Poté je oloupeme a nakrájíme na kostky 1,5 x 1,5 cm.

Houby dáme namočit do trošky vývaru na 30 minut. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a orestujeme ji na sádle spolu s kmínem za stálého míchání v rozpáleném hrnci nebo rendlíku, stačí 2 až 3 minuty.

Poté cibuli zalijeme vývarem a přidáme i vývar s namočenými houbami. Přidáme ocet, sůl podle chuti a 10 minut povaříme na mírném ohni. Kvásek rozmícháme ve vlažné vodě a přidáme ho do polévky, přilijeme i mléko. Polévku pečlivě zamícháme a na mírném ohni povaříme dalších 8 minut. Poté přidáme brambory a už jen 2 minuty prohřejeme.

Pokrájíme lístky velkolisté petržele. V misce vidličkou lehce prošleháme vejce a přidáme petržel. V pánvi rozpálíme máslo a velmi krátce na něm vejce usmažíme. Omeleta by měla vzniknout velmi řídká, dojde potom v horké polévce. Omeletu pokrájíme na tolik porcí, kolik je osob a vložíme ji do talířů. Zalijeme ji horkou polévkou.

RADA:

  • Polévku nemusíte zahušťovat jíškou, je už dost hustá díky kvasu.
  • Hrst sušených hub váží asi 20 gramů.

Pražský kulinářský institut

Líbil se vám článek? Podpořte nás a podělte se o něj s přáteli. Nebo napište komentář, i to nám udělá radost!
Doporučte článek Facebook Twitter Google Email

Komentáře
k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by vás zajímat

Žitné parathy plněné dýní s daly z fazolí mungo a adzuki

Špaldovo-žitný chléb s batátou

Žitné čokoládové sušenky s mořskou solí

Žitný trhanec s bezovým květem a borůvkami

Žitné halušky se zelím a tempehem

Facebook
STUDIO SYNAPSE Handcrafted with love by STUDIO SYNAPSE
Znak mlynářů
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v České republice
Žitné Centrum