Žitné Centrum
Kontakt RSS

Ing. Marcela Sluková, Ph.D.

Autoři
Líbí se vám článek? Podělte se o něj...

Obhajoba PhD. v roce 2003 na téma Polysacharidy v potravinách a jejich identifikace (školitel: Prof. Ing. Jana Čopíková, CSc.) na Ústavu sacharidů a cereálií, FPBT VŠCHT Praha. Od roku 2003 odborný asistent na stejném ústavu.

Odborné zaměření: cereální chemie a technologie, kvalita cereálních surovin a výrobků, výživa potravin se zaměřením na sacharidy a vlákninu potravy, sledování vlivu jednotlivých procesů při výrobě potravin na výživovou a senzorickou hodnotu potravin.

Detailní zaměření na analýzu cereálních surovin a výrobků pomocí separačních metod (chromatografie, izotachoforéza), enzymových metod a reologických měření. Spolu s kolegy na VŠCHT a s průmyslovými partnery z mlýnského a pekárenského průmyslu spolupráce v oblasti sledování stárnutí pekařských výrobků, vývoje a testování vlastností nových funkčních potravin, vývoj a hodnocení nových bezlepkových výrobků a další. Členství v České chemické společnosti, Společnosti pro výživu, v pracovní skupině Obiloviny v lidské výživě v rámci České technologické platformy pro potraviny PK ČR a působí jako národní delegát společnosti AACCI (Americká asociace cereálních chemiků).

Publikace v odborných, recenzovaných a impaktovaných časopisech. Dalšími aktivitami jsou vybrané kapitoly v knize, skripta, odborné publikace (obiloviny, lepek, kvalita a mýty o pečivu, …), odborné přednášky pro studenty a veřejnost. Recenzování vědeckých článků a hodnocení českých i mezinárodních projektů.

Účast v projektech zabývajících se analýzou a využitím nových odrůd ječmene (projekt NAZV, KUS), vývojem nových cereálních výrobků se zdravotními účinky a prodlouženou trvanlivostí (projekty SZIF, OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, interní projekty na VŠCHT).

Koordinátor Univerzity třetího věku (výuka seniorů) na FPBT VŠCHT, obor Potraviny a výživa.

 

Líbil se vám článek? Podpořte nás a podělte se o něj s přáteli. Nebo napište komentář, i to nám udělá radost!
Doporučte článek Facebook Twitter Google Email
Facebook
STUDIO SYNAPSE Handcrafted with love by STUDIO SYNAPSE
Znak mlynářů
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v České republice
Žitné Centrum